“Nasıl saklamalı?”, “Hangi faktörlere dikkat ederek almalı?” Tariş uzmanlarından zeytinyağı tutkunlarına özel ipuçları…
Zeytinyağının saklarken dikkat edilmesi gerekenlerin başında ışık, sıcaklık, hava ve nemden korumak gelmektedir. Zeytinyağını karanlık ortamda oda sıcaklığında, ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke, seramik ya da cam ambalajlarda saklamak idealdir. Zeytinyağı plastik ambalajlarda saklanmamalıdır.
Natürel sızma ve natürel birinci zeytinyağı; salatalarda ve soğuk yemeklerde, salatalarda, riviera zeytinyağı sıcak yemeklerde, rafine zeytinyağı kızartmalarda kullanımı önerilmektedir.
Zeytinyağı saklarken diğer önemli bir husus ise; ortamdaki kötü kokuları bünyesine alacağı için kötü kokulu ortamda saklanmamasıdır.
Zeytinyağının ambalajı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içerisinde tüketilmesi önerilir.
Zeytinyağının kalitesinin renk ile hiçbir ilgisi yoktur. Zeytinyağının rengi; varyeteye, yetiştirildiği bölgeye, hasat edildiği dönemdeki olgunluk derecesine bağlı olarak yeşilden sarıya doğru farklılık göstermektedir. Natürel sızma zeytinyağının duyusal özellikleri ve kalite kriterleri çok daha önemlidir. Zeytin meyvesinin tat ve kokusunun hissedilmesi, dilde acılık bırakması ve genizde yanma hissi uyandırması gerekmektedir.
Zeytinyağı, kilo vermenize yardımcı olan sağlıklı bir yağdır. Bu yağ, bir yandan metabolizmanızı hızlandırarak daha fazla yağ yakmanızı sağlarken bir yandan da tok hissettirir. Akdeniz diyetinde zeytinyağı, salatalarda, pişmiş sebzelerde, soslarda ve hatta ekmekle birlikte tereyağı yerine bile kullanılır.
Zeytinyağı doğal, yumuşak ve güvenli yapısıyla pişiğe iyi gelir. Tahrişi rahatlatır ve cildin o bölgesinin sağlığını düzeltir.
Zeytinyağı diğer yağlara göre daha yüksek ısıya daha dayanıklı olup trans yağlar oluşmamaktadır. Zeytinyağını diğer yağlar gibi kolayca yanmaz. Zeytinyağının yanmaya başladığı ısı derecesi 210 ve üstüdür. Yapılan bilimsel çalışmalarda ayçiçek yağına göre kızartmalara daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.
Natürel sızma zeytinyağları ile kızartma yapılırken 210°C altında duman çıktığı görülmesi normal olup zeytinyağının yandığı anlamına gelmemektedir.
ZEYTİNYAĞI TV
Dünden yarına zeytincilik öykümüz, film şeridi gibi gözünüzün önünde. Video arşivimizden birbirinden özel anılarımıza, reklam filmlerimize ve önemli çalışmalarımıza ulaşabilirsiniz.
Zeytinyağı TV izlemek için tıklayınız.Mutfakta Lezzet Sırları...
“Nasıl saklamalı?”, “Hangi faktörlere dikkat ederek almalı?” Tariş uzmanlarından zeytinyağı tutkunlarına özel ipuçları…
İpuçlarını görmek için tıklayınız.Zeytinyağı ve Sağlık
Antik çağlardan bu yana sağlık ve güzelliğin en doğal iksiri olan zeytinyağı, günümüzde sağlık bilincinin artmasıyla beraber hak ettiği değeri de bulmaya başladı. Faydalar sınırsız olsa da işte onlardan bazıları…
Detaylar