Zeytin; tarih boyunca barışın sembolü kabul edilmiştir. Kutsal sayılmış ve bir çok efsaneye konu olmuştur. Zeytinin; Ege, Anadolu’nun Akdeniz kesimleri, Suriye ve Lübnan’dan ya da Mısır, Kuzey Afrika’nın Atlas Dağları kesiminden yayıldığı yönünde iki ayrı görüş bulunmaktadır. Ancak, orijini ne olursa olsun günümüzde zeytin ağaçlarının % 98 gibi önemli bir bölümü Akdeniz ülkelerinde bulunmaktadır.
Devamını OkuÜlkemizdeki Zeytin Çeşitleri
Çeşit Adı: Edremit (Ayvalık)
Sinonim: Edremit Yağlık, Şakran, Midilli, Ada zeytini
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin’e kadar uzanmaktadır.
Medeni dünyanın ilgisini çok az şey zeytin ve zeytinyağı kadar çekebilmiştir. Geçmişi günümüzden 10 bin yıl öncesine dayanan zeytin, birçok efsanenin de kaynağı olmuştur. Yunanlı sporculardan, azizlere ve ilk hekimlere kadar eski tarihin tanrı ve tanrıçaları tarafından kutsal sayıldı. Dallarını, ağacını ve meyvesini çeşitli şekillerde kullandılar.
Devamını OkuTesis kurulacak yerin, iklim şartları ve toprak özellikleri yönünden zeytin yetiştiriciliğine uygun olması gerekir. Bu nedenle, yıl içindeki sıcaklığın –(eksi) 7 °C’nin altına düşmediği ve 40 °C‘nin üstüne çıkmadığı yerler yeni tesis için tercih edilmelidir.
Devamını OkuS.S. Tariş Zeytin Ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Zeytin Yetiştiriciliği Ve Hastalık-Zararlı Takvimi İçin Tıklayınız
Devamını OkuZeytin ağaçlarında, topraktan bitki besin elementleri alımında, belirti gösteren veya saklı kalan beslenme sorunları ortaya çıkmaktadır. Önemli bitki besin elementi noksanlıkları, aşağıda özet olarak verilmiştir.
Devamını OkuHastalığı oluşturan Spilocaea oleaginea (Cast.) Hughes adında bir fungus (mantar) dır. Bu mantar zeytin ağaçlarındaki özellikle yapraklarda, daha az sıklıkla da meyve ve meyve sapında yıl boyunca yaşamını sürdürebilmektedir..
Devamını OkuZeytin Sineği (Bactrocera oleae),ekonomik olarak en önemli zeytin zararlısı olup kışı çoğunlukla toprakta geçirir, Haziran’dan itibaren topraktan çıkmaya başlar.
Devamını OkuBilindiği gibi zeytin verim ve kalitesinin arttırılmasına yönelik alınması gereken önlemler arasında hastalık ve zararlılarla mücadele büyük önem taşımaktadır. Zeytin Güvesi özellikle meyve döneminde oluşturduğu meyve dökümleri ile önemli ekonomik zararlara yol açan zararlıların başında gelir..
Devamını OkuHasat; en önemli zeytin üretim maliyet unsuru olup yapılma şekli ve zamanı ağacın verimliliği ile ürünün değerlendirme şekline göre kalitesi üzerinde etkili olmaktadır.
Devamını OkuHastalığa sebep olan fungus, yıl boyunca ağaç üzerinde canlı olarak bulunmaktadır. Etmenin çoğalması spor ve miseller ile olmaktadır. Spor uçuşu, en çok mart ve nisan aylarında meydana gelmektedir. İnkübasyon periyodu, 30-61 gün arasında değişmektedir.
Devamını OkuZEYTİNYAĞI TV
Dünden yarına zeytincilik öykümüz, film şeridi gibi gözünüzün önünde. Video arşivimizden birbirinden özel anılarımıza, reklam filmlerimize ve önemli çalışmalarımıza ulaşabilirsiniz.
Zeytinyağı TV izlemek için tıklayınız.Mutfakta Lezzet Sırları...
“Nasıl saklamalı?”, “Hangi faktörlere dikkat ederek almalı?” Tariş uzmanlarından zeytinyağı tutkunlarına özel ipuçları…
İpuçlarını görmek için tıklayınız.Zeytinyağı ve Sağlık
Antik çağlardan bu yana sağlık ve güzelliğin en doğal iksiri olan zeytinyağı, günümüzde sağlık bilincinin artmasıyla beraber hak ettiği değeri de bulmaya başladı. Faydalar sınırsız olsa da işte onlardan bazıları…
Detaylar