İçinde bulunduğumuz gelişme döneminde görülen ve görülmesi muhtemel olan soğuk iklim koşulları zeytin ağaçlarında zarara neden olabilmektedir. Yoğun kar yağışı dallarda birikerek kırılmalara neden olabilmektedir. Don nedeniyle oluşabilecek zararlar sırasında ise genellikle bir veya iki yıllık sürgünlerde olmak üzere soğuğun daha şiddetli olduğu koşullarda ana dallarda ve hatta gövdede de çatlaklar meydana gelmektedir. Sürgünlerde, dallarda ve gövdede oluşabilen bu çatlaklarda tedbir alınmadığı takdirde dal kanseri hastalığı (Şekil A) etmeni urlar oluşturmakta ve yara koşnili zararlısı (Şekil B) yerleşerek beslenmektedir.
Sonuçta ağaçlarda zayıflama, yaprak dökümü, çalılaşma ve verimde azalma ile ağacın tamamen kuruyarak ölmesi gibi sorunlar oluşabilmektedir. Bu nedenle, gerçekleşen her soğuk iklim koşullarından sonra zeytin bitkilerini kontrol ederek aşağıda yazılı hususları yapmanızda yarar vardır.
ZEYTİN ÜRETİCİSİNİN DİKKATİNE (SOĞUK ZARARINA DİKKAT!) konusunun detayları ve pdf doküman için tıklayınız.
ZEYTİNYAĞI TV
Dünden yarına zeytincilik öykümüz, film şeridi gibi gözünüzün önünde. Video arşivimizden birbirinden özel anılarımıza, reklam filmlerimize ve önemli çalışmalarımıza ulaşabilirsiniz.
Zeytinyağı TV izlemek için tıklayınız.Mutfakta Lezzet Sırları...
“Nasıl saklamalı?”, “Hangi faktörlere dikkat ederek almalı?” Tariş uzmanlarından zeytinyağı tutkunlarına özel ipuçları…
İpuçlarını görmek için tıklayınız.Zeytinyağı ve Sağlık
Antik çağlardan bu yana sağlık ve güzelliğin en doğal iksiri olan zeytinyağı, günümüzde sağlık bilincinin artmasıyla beraber hak ettiği değeri de bulmaya başladı. Faydalar sınırsız olsa da işte onlardan bazıları…
Detaylar