Hastalığı oluşturan Spilocaea oleaginea (Cast.) Hughes adında bir fungus (mantar) dır. Bu mantar zeytin ağaçlarındaki özellikle yapraklarda, daha az sıklıkla da meyve ve meyve sapında yıl boyunca yaşamını sürdürebilmektedir. Optimum 18-20 C olan geniş bir sıcaklık aralığı (9-30 C) ile saturasyon civarındaki (ıslaklık seviyesinde) 1-2 gün süreli yüksek nem hastalığı oluşturan mantarın gelişmesi için uygun koşullardır. Mantarın gelişmesi 3,1°C ve 25 °C’de yavaşlamakta, 30 °C’de ise tamamen durmaktadır Bu koşullar aynı zamanda hastalığın belirtisi olarak yapraklardaki lekelerin ortaya çıkması için de uygun koşullardır. Ancak, hastalık belirtilerinin ortaya çıkması ve diğer temiz yapraklara bulaşması yağışla düşen ve nemliliği oluşturan su damlaları ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle yağış (yağmur) hastalığın çıkışı ve yayılmasını belirleyici koşul olmaktadır.
Zeytin Halkalı Leke Hastalığı konusunun detayları ve pdf doküman için tıklayınız
ZEYTİNYAĞI TV
Dünden yarına zeytincilik öykümüz, film şeridi gibi gözünüzün önünde. Video arşivimizden birbirinden özel anılarımıza, reklam filmlerimize ve önemli çalışmalarımıza ulaşabilirsiniz.
Zeytinyağı TV izlemek için tıklayınız.Mutfakta Lezzet Sırları...
“Nasıl saklamalı?”, “Hangi faktörlere dikkat ederek almalı?” Tariş uzmanlarından zeytinyağı tutkunlarına özel ipuçları…
İpuçlarını görmek için tıklayınız.Zeytinyağı ve Sağlık
Antik çağlardan bu yana sağlık ve güzelliğin en doğal iksiri olan zeytinyağı, günümüzde sağlık bilincinin artmasıyla beraber hak ettiği değeri de bulmaya başladı. Faydalar sınırsız olsa da işte onlardan bazıları…
Detaylar