MERAK EDİLENLER

Zeytinyağında karışım hilesini kendimiz anlayabilir miyiz?”, “Sızma ile riviera arasındaki fark nedir?”, “Güney ile Kuzey Ege zeytini nasıl ayırt edilir?”, vb… Konu zeytinyağı olunca sorular bitmez. İşte bizzat üreticisinden yanıtlar…

Herhangi bir tüketici tağşişi kendisi anlayabilir mi? Anlayamazsa ne yapmalıdır?

Tüketicinin anlaması zor bir konudur. Tüketici güvendiği markalara yönelmesi gerekmektedir. Marka bir güvencedir.

Kuzey ile Güney Ege zeytinyağı arasında ne gibi farklar vardır?

Kuzey Ege Zeytinyağları; Kuzey Ege Coğrafyasında (Zeytindağ’dan Ezine’ye kadar) Ayvalık/Edremit çeşidi zeytinlerden elde edilen, zeytin meyvesi yanı sıra çimen, badem, elma, domates, çiçek, zeytin yaprağı tat ve kokusunu içeren, düşük veya orta şiddette acılık ve yakıcılık içeren, hafif akıcı ve genel olarak su gibi diye tanımlanan karakteristik hisse haiz hoşa giden tatlımsı his bırakan natürel sızma zeytinyağıdır.

Güney Ege Zeytinyağları; Güney Ege Coğrafyasında (Foça’dan Fethiye’ye kadar) Memecik çeşidi zeytinlerden elde edilen, koyu yeşilimsi-sarı renkli ve kuvvetli meyve kokulu olup, erken hasatta bu yoğun meyve tadı ve acılığı daha fazla hissedilen baskın bir his bırakan natürel sızma zeytinyağıdır.

Sızma ile riviera zeytinyağı arasındaki fark nedir?

Natürel sızma zeytinyağı; zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde tüketilebilen, fiziksel filtrasyon dışında hiçbir işleme tabi tutulmadığı için meyve suyu olarak da adlandırılan, serbest yağ asitliği maksimum % 0,8’dir. Kimyasal ve duyusal özellikleri nedeni ile natürel sızma veya natürel birinci olarak tüketilemeyen zeytinyağları rafinasyon işlemine tabi tutularak, zeytinyağında renk pigmentleri, kötü tat ve koku bileşenleri ve serbest yağ asitliği alınarak tat ve kokusu olmayan rafine zeytinyağı elde edilir. Riviera zeytinyağı rafine zeytinyağı ve natürel birinci zeytinyağının paçalı bir zeytinyağıdır. İçerisinde iki farklı sınıfta zeytinyağı bulunmaktadır.

Zeytinin yetiştiği bölge tadını etkiler mi?

Değişen güneşlenme süresi, sıcaklıklar, yağışlar ve nispi nemin ve rüzgarların, yağın kimyasal bileşiminin oluşmasında varyete kadar etkili olduğu araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Soğuk bölgelerde meyve yavaş olgunlaşır, olgunlaşma uzar ve don tehlikesi ile kötü odunsu tatta yağ elde edilmesine neden olur.

Güney bölgelerde ise daha kıvamlı bir yağ elde edilir. İlkbaharda su noksanlığı genellikle çiçek oluşumunu olumsuz etkiler. Meyvelerde ise buruşmaya ve dökülmeye neden olur. Bol yağış ise daha akıcı yağ verimine sebep olur. Yüksek klorofil nedeni ile acılaşmaya dayanıklı hoş-hafif kokulu yağ elde edilir.

Killi topraklarda yetişen zeytinlerin yağı koyu renkte olur. Körfez yöresinde aynı çeşit hakim olmasına rağmen, ağır toprakların hakim olduğu Havran yöresinde hafif çakıllı toprakların hakim olduğu Ayvalık yöresine göre daha koyu renkli yağlar elde edilir.

Zeytinyağı gıda amacı dışında cilt bakımı gibi alanlarda kullanılabilir mi?

Natürel sızma zeytinyağı E vitamini olarak adlandırılan alfa tokoferol ve fenolik bileşenleri içermektedir. Bu vitamin ve fenolik bileşenler hücrelerin yenilenmesinde, doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir. Yüz yıllardır antik çağlardan beri cilt bakımı için kullanılan bu harika natürel zeytinyağı cildinizi parlatır, gençleştirir, besler ve nemlendirir. Pahalı saç ve cilt bakım ürünlerine alternatif olarak oldukça hesaplı, doğal bir ürün olarak kullanabileceğiniz zeytinyağı cildi nemlendirir, saçları yumuşatır ve kolay şekil almasını sağlar. Zeytinyağını tıraş sırasında tahriş olan cildi sakinleştirmekten güneşten kuruyan cildi nemlendirmeye kadar çeşitli amaçlarla kullanabilirsiniz

Cildimizde Bilinen En Önemli Etkileri

  • Cilde ve saça inanılmaz güzellik katar
  • Kuru cildi canlandırır, kırışıklıkları azaltır.
  • Zeytinyağı cildi yumuşatır ve esnek, pürüzsüz bir görünüm verir.
  • Zeytinyağı yorgun ayakları dinlendirir ve canlandırır.
  • Zeytinyağının mükemmel yumuşatma ve nemlendirme kapasitesi vardır.
  • Çatlak ve kuru ayakları tedavide birebirdir.
  • Kurumuş saçların dayanıklılığını ve esnekliğini arttırır.
  • Zeytinyağı tıraş edilecek bölgeyi yumuşatma ve rahatlamada birebirdir.
  • Kurumuş ve çatlamış dudak için merhem olarak kullanılabilir.
  • Saçtaki kepeği ve dökülmeyi engeller.
  • Saçı parlatır.
  • Tırnakları güzelleştirir ve güçlendirir.
  • Zeytinyağı ile doğum çatlakları azaltılabilir.
  • Emzirenler için en iyi göğüs ucu bakımı zeytinyağı ile yapılır.
  • Vücut masajı zeytinyağı ile yapıldığında kan dolaşımını arttırır ve dokulara oksijen taşır.

Zeytinyağında tağşiş nedir?

Tağşiş; ürünlere temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata aykırı olarak çıkarılmasını veya miktarının değiştirilmesini veya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o madde yerine aynı maddeymiş gibi katılmasını ifade eder. Örneğin zeytinyağının içerisine herhangi bir bitkisel yağ karıştırma veya kanola, pamukyağı vb. bitkisel yağları zeytinyağı adı altında satılmasıdır.

ZEYTİNYAĞI TV

ZEYTİNYAĞI TV

Dünden yarına zeytincilik öykümüz, film şeridi gibi gözünüzün önünde. Video arşivimizden birbirinden özel anılarımıza, reklam filmlerimize ve önemli çalışmalarımıza ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağı TV izlemek için tıklayınız.

İPUÇLARI

Mutfakta Lezzet Sırları...

“Nasıl saklamalı?”, “Hangi faktörlere dikkat ederek almalı?” Tariş uzmanlarından zeytinyağı tutkunlarına özel ipuçları…

İpuçlarını görmek için tıklayınız.

ZEYTİNYAĞI VE SAĞLIK

Zeytinyağı ve Sağlık

Antik çağlardan bu yana sağlık ve güzelliğin en doğal iksiri olan zeytinyağı, günümüzde sağlık bilincinin artmasıyla beraber hak ettiği değeri de bulmaya başladı. Faydalar sınırsız olsa da işte onlardan bazıları…

Detaylar